Obytný soubor Hodkovičky

zastavovací studie
Investor:
Autoři: Zdeněk Ent, Petr Bouřil
Fáze: návrh 07 2008

GPS: 50.0198, 14.4017

V rovině mezi dvěma valy, na území, kde v podstatě žádná okolní zástavba neexistuje, jsme se rozhodli vytvořit nový polosoukromý prostor s jasnými specifickými vlastnostmi : stabilita, klid a zeleň. Na společném podnoží podzemního parkoviště jsme umístili pět pětipodlažních bloků – viladomů, jejichž dispozice vychází z požadavků ekonomie a ekologie. Jádrem každého domu je komunikační hala-atrium, kde je na schodiště s výtahem v každém patře napojeno cca 11 bytů, toto atrium vytváří tepelný filtr jednotlivým bytům a díky hornímu prosvětlení může být vybaveno zelení.
Dispoziční sevřenost umožní minimalizovat poměr mezi plochou bytů a komunikačním prostorem a pozitivně ovlivní tepelnou bilanci objektu. Díky rozmístění jednotlivých domů vzniknou v rámci souboru zajímavé průhledy a po vysazení stromů mezi bloky bude zeleň jakoby prorůstat z okolní přírody dovnitř.

Bookmark and Share